Bloemendaal I, Catches win Matches

Catches win matches. Wat een vermoeiend cliché is dat toch altijd. Maar zoals bij elk vermoeiend cliché zit er een kern van waarheid in. Het vangen ging de spelers van Bloemendaal aanvankelijk goed af, maar vangen in de wedstrijd is toch net anders dan tijdens een potje Frisbee wij de warmup. Om half twaalf werd duidelijk dat we eerst gingen batten; het vangen moest nog een innings wachten.

Vcc mocht dus eerst fielden op een prachtige zonnige dag met een, zoals bij thuiswedstrijden gebruikelijk, nog mooier veld. Ik beet het spits af, samen met Madan. In de tweede over sloeg het noodlot echter al toe; Madan werd op mid-on gevangen. Een bal die aanvankelijk te kort leek te zijn, maar de Vcc-speler zette een ambitieuze duik in. De bal kletterde braaf uit de handen, maar vond helaas zijn weg tussen de dijen van de speler. Niet de fraaiste vang, maar wel een vang en dus een wicket.

De volgende batsman was Sam Chew, in een eerder verslag beschreven als Sam the man Chew. Van deze beschrijving was vandaag geen sprake; Sam riding my luck Chew is meer accuraat. De ene na de andere bal werd door hem in de lucht geslagen, de ene na de andere bal kletterde via de handen op de grond. De coach van VCC speelde hierin een buitengewoon grappige rol. Sam sloeg een bal half hoog naar mid wicket; de coach hoefde alleen maar zijn handen uit te steken. Dit deed hij ook, maar niet goed genoeg. Een over later mocht hij bowlen; de laatste bal van de over sloeg Sam hem half hoog naar deze (spin)bowler; hij hoefde alleen zijn handen uit te steken. Wederom deed hij dit, maar niet goed genoeg. ‘at least you pick your fielders’ zei ik tussen de overs tegen Sam, waarop een tirade van de coach losbarstte. Vooral veel scheldwoorden, geen solide argumenten over zijn vangkunsten.

Sam bereikte ondertussen zijn 50, veelal omdat de gemiste kansen wel runs opleverden. Uiteindelijk, hoe ironisch, was het een vang die hem de nek om deed. 93/2 na 23 en in walks Dave. Hij had echter niet de meest gelukkige dag en ging clean bowled voor zes op een bal van een offspinner die hij probeerde te sweapen. Helaas, de armball. Rein was de volgende batsman; ik tikte braaf door en wist uiteindelijk mijn 50 te bereiken in de 30e over. ‘that is the second worse 50 i seen today’ kreeg ik naar mijn kop gesmeten door de Wicketkeeper; hij had natuurlijk gelijk. Dom als ik was probeerde ik op 56 mijn score naar 62 te tillen, maar de bal kwam niet verder dan de bowler. Even dacht ik geluk te hebben; het was immers de coach, maar hij liet me deze keer, tot zijn eigen verbazing, niet vallen.

Rein en Quirijn (die mij opvolgde) wisten hun draai niet te vinden, maar Mangesh (17) en Massood (9) wisten met een goed partnership de score naar 170 te brengen. Aldroy (12) en Bart (5*) brachten het eindtotaal op 192. Als VCC haar vangen had gepakt hadden dit er een stuk minder kunnen zijn.

Een heerlijke lunch volgde; Paulien had zich uitgesloofd en dit werd door beide teams duidelijk gewaardeerd.

Na deze heerlijke lunch mochten openingsbowlers Massood en Aldroy de spits afbijten. De wicketkeeper van VCC, die 50 overs mateloos irritant was achter de palen, werd op de tweede bal van de wedstrijd op bowlen van massood door Dave gevangen, maar bleef op een schandalige manier staan. Het duurde dan ook even voordat de umpire zijn vinger omhoog stak; beduusd door het feit dat deze speler met z’n duidelijke edge niet zelf het veld verliet. Gelukkig gaf dit ons genoeg tijd om hem een mooie send-off te geven.

De volgende batsman ging in de tweede over door een prachtige bal van Aldoy clean bowled; een genot om naar te kijken. De coach was als volgende aan de beurt. Met twee wickets down in de 2e over deed hij wat je van een verstandige batsman kan verwachten; de bal het veld uit proberen te peren. En zowaar, het lukte hem één keer. De volgende poging op het bowlen van massood leek ook onderweg naar de boundry, maar een uitgestoken go-go-gadget arm van Madan gooide roet in het eten. ‘Dus zo moet je vangen’ moet hij hebben gedacht toen hij zich langzaam naar de kleedkamers begaf.

Ondertussen stond VCC 15/3, tijd om te consolideren dus, ware het niet dat Sam riding my luck Chew in de gully zijn hand uitstak op een wild cutshot en jawel, de bal bleef plakken. 16/4; de nummer 5 en 6 stonden op de mat. Het enige wat VCC restte was wat runs bij elkaar sprokkelen om de ergste schande van de nederlaag weg te poetsen. Uiteindelijk wist de nummer 5 37 runs bij elkaar de slaan; voor de rest kwamen alleen de nummers 9 en 10 in de dubbele cijfers bij VCC. Op precies 100 runs was het afgelopen.

Al met al hadden openingsbowlers Aldroy 3/14/6 en Massood 2/25/10 een prachtig fundament gelegd voor een overwinning; Mangesh 1/24/7, Sam 1/7/3 en ik 3/10/4 hoefte alleen nog maar de staart op te ruimen. Over de hele genomen dus een heerlijke overwinning.

18 augustus is de volgende thuiswedstrijd; doel is dan VOC van het kampioenschap af te houden.

 

En nog even omdat het kan het verslag van de VCC-website:

VCC heeft sinds 7 juli geen overwinning meer kunnen bijschrijven. Ook afgelopen zondag wist VCC niet van Bloemendaal te winnen. De aanval van VCC was door de afwezigheid van Vivian Kingma en Mohammed Rafi gehandicapt. Maar het fielden was niet goed en met name het benutten van de vangkansen kan echt veel beter.  De beste bowler van VCC zijde was dit keer Mitch McCann die 2 wickets nam voor 22 runs in 10 overs. Invaller Faisal Janjua nam 3 wickets voor 45 runs in zijn 9 overs.  Bloemendaal eindigde op 192 all out. De start van de battinginnings van VCC was desastreus. Na 6 overs waren er al 4 wickets gevallen voor 16 runs. Wat voor VCC bij het vangen misging lukte bij Bloemendaal juist onwaarschijnlijk goed. Alleen Harold Vogelaar wist met verstandig batten een behoorlijke score neer te zetten. Hij ging uiteindelijk LBW voor 37 runs. VCC 100 all out en verliest met 92 runs. Er volgt dit jaar nog een ontmoeting met Bloemendaal en die zal waarschijnlijk beslissen wie in de hoofdklasse achter VOC en Rood en Wit op de derde plaats beslag legt. Hopelijk kan VCC over twee weken weer in de sterkste formatie aantreden voor de ontmoeting met Rood en Wit.