In Memoriam ons Ere Lid Jules Meijer (1932-2018)

Jules werd in 1955 lid van de toenmalige CC Haarlem. Waarschijnlijk ‘gelubt’ door Philip van Dok, want in die periode startten opvallend veel adolescenten hun cricket carrière met ‘zaterdagmiddag’ cricket in de Haarlemse Cricket Bond. Onderscheidend aan Jules was dat hij zijn tijdens zijn vroegste jeugd in Schotland al kennis gemaakt had met het spelletje.

Jules mag met recht een ‘hardcore Bloemendaler’ genoemd worden. Voor CC Haarlem (in 1967 overgegaan in CC Bloemendaal) speelde hij tussen 1955 en 1963 meer dan 50 wedstrijden, waarin hij vooral opviel als bowler. Vervolgens speelde hij tot op hoge leeftijd voor CC Bloemendaal maar liefst 318 officiële wedstrijden waarin hij 2578 runs (hoogste score 45) maakte, 56 ballen ving en maar liefst 674! wickets nam. Een extreem hoog aantal dat slechts weinigen in de clubhistorie zullen overtreffen. Ook al was het niet altijd op het hoogste niveau. In het overzicht ‘meer dan 6 wickets in een wedstrijd’ neemt Jules een zeer prominente plek in. Een 7 voor 7 in 1975 bij het 3e team was hierbij wel een hoogtepunt. Hij bowlde een langzame maar daardoor uitermate verraderlijke bal die door menig batsman volkomen verkeerd ingeschat werd en kon zelf als batsman, voor de tegenstander, vervelend lang blijven staan. Het kan bijna niet anders dat hij met die vaardigheden menig wedstrijd voor Haarlem en Bloemendaal gewonnen heeft.

Jules maakte, als secretaris, deel uit van het bestuur dat in 1967 de naamovergang van CC Haarlem in CC Bloemendaal succesvol door de ALV leidde. In 1983 werd hij, als scheidend secretaris, na maar liefst 16 bestuursjaren, tot Lid van Verdienste van de CC Bloemendaal benoemd. In 2016 volgde, mede ter gelegenheid van het 60 jarig lidmaatschap, de terechte benoeming tot Ere Lid.

Jules was ook lid van ‘Still Going Strong’ (SGS), de in ledental grootste cricket (touring) club van Nederland. Naast het spelen van reguliere wedstrijden voor hen maakte hij zich ook sterk voor The Travellords, een SGS cricket vrienden club die het land inging om alle verenigingen die ‘laag’ cricket speelden met een wedstrijdje te vereren. De doelstelling daarbij was cricket breed te promoten. Vaak waren de Travellords veel te sterk en mocht de bezochte vereniging dan een extra inning batten. Puur cricket plezier dus!

Als echte liefhebber was Jules ook lid van de Kent County Cricket Club waar hij regelmatig als toeschouwer op de tribune in Canterbury (dat veld met grote boom binnen de boundary) plaats nam. Het sneuvelen van de betreffende eikenboom in 2005 deed hem wel wat. Gelukkig werd deze in 2008 herplant en kwam ‘alles weer goed’.

Daarnaast heeft Jules zich in de 80-er jaren als sponsor (Drukkerij Jacobson) van het 1e team en later als genereus donateur enorm financieel ingezet voor de CC Bloemendaal terwijl echtgenote Mascha jarenlang met zeer grote regelmaat en uitgebreide lunches de BUCO uit de brand hielp. Zoon Ed zette in die periode zijn eerste schreden in het oudere jeugd- en senioren cricket en werd daarbij nauwlettend gevolgd door het vaderlijk oog. Groot was de trots als de hardslaande Ed weer eens een century bij elkaar sloeg en zeker toen Ed in 2011 in de voetsporen van zijn vader trad en als voorzitter het bestuur kwam versterken.

De laatste jaren liet zijn gezondheid Jules steeds meer in de steek met een sterk afgenomen gezichtsvermogen en mobiliteitsproblemen. Maar dat weerhield hem er niet van toch nog regelmatig langs te blijven komen op de Donkerelaan bij wedstrijden van ons 1e team, het lustrum diner in 2015, de kaasfondue avonden en vrij recent nog het “English Breakfast”. Toch was daarbij wel duidelijk waarneembaar dat de fysieke gesteldheid gestaag ‘achteruit’ ging. Maar desondanks genoot hij van de gezelligheid en aandacht bij en van zijn ‘clubje’.

Via de club WhatsApp werd hij bij wedstrijden van ons Eerste op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in de wedstrijd. Mascha zal de tientallen “piepjes” op zondagmiddag, waar bij zij de berichtjes voor moest lezen, node missen.

Jules is 86 jaar geworden. Een leeftijd waar velen van  mogen dromen. Wij, als CC Bloemendaal, gedenken hem als een man met een zeer grote staat van dienst en dito clubhart.

Jules bij de feestelijke uitreiking van het Ere lidmaatschap in 2016