WK 2015 droom spat uit elkaar

Kenia maakt wonderbaarlijk 266 runs in 36 overs en stoot Nederland uit de Super Six op netto run rate.

Het was een schril contrast.

De over elkaar heen tuimelende Kenianen en de wezenloos voor zich uitkijkende Nederlandse cricketers. Het wonder was geschied. Na een adembenemende battingshow was een wide van Ahsan Malik op de laatste bal van de 36ste over genoeg om de 265 runs van Nederland te overtreffen. Op netto runrate hield Kenia Oranje uit de Super Six en ging de droom van aanvoerder Peter Borren in rook op. Een groot deel van zijn Nieuw-Zeelandse familie zat in Lincoln langs het veld. Hij had zo graag ook voor hen gewonnen. Geen kans meer voor kwalificatie voor het WK volgende jaar in Australië en Nieuw Zeeland voor de Nederlandse cricketers. Geen Super Six in Nieuw Zeeland, geen grote financiële injectie voor de KNCB de komende jaren. De gevolgen waren kort na afloop in Lincoln nog niet te overzien, maar in Nieuwegein werd het bondsbureau slecht wakker, terwijl ook in Lincoln alles samen smolt nadat Kenia het bijna onmogelijke had gepresteerd.

 

De 265 runs leken aanvankelijk voldoende. Zo dacht men, al waren er toen al die twijfels hadden. Het schitterende wicket in Lincoln op het veld van het trainingscentrum van de Nieuwzeelandse cricketbond was toch zeker een 300+ pitch. Zeker toen Nederland, na het vroege verlies van Stephan Myburgh in de eerste over, met Eric Szwarczynski en Wesley Baressi gedegen aan een partnership bouwde. Maar het ging vooral tussen de 20ste en de 30ste over te langzaam. Op 136 ging als eerste Szwarczynski (57) uit. Maar toen waren er al 31.3 overs gebruikt. Peter Borren (28 uit 18), die voor Michael Swart op 4 in kwam, probeerde te forceren maar hield het niet lang genoeg vol en ook in de slotfase kreeg de rustig doorbattende Wesley Baressi geen snel scorende partner. Na 50 overs stond Baressi op 137 not out en Nederland op 265.

De deur voor Kenia stond op een kier. Dat was duidelijk.  Precies 36 overs hadden ze om de netto runrate van Nederland te overtreffen en de Super Six te bereiken.

Vanaf de eerste bal waren de bedoelingen duidelijk. Ragheb Aga en Irfan Karim hielden de runrate voortdurende boven de zeven en dat was voldoende voor een spannende slotfase. AS (86 uit 70) en op 48  niet al te lastiggemist en Karim (107 uit 84) waren toen al verdwenen. maar hadden de basis gelegd. In zijn tweede spell ging Bukhari door zijn voet en dat hielp ook al niet. Hij bowlde nog wel zijn overs uit, maar het ging met moeite en het bleef ook niet onbestraft met een paar hoge zessen. Op de laatste bal kon de cricketlegende Steve Tikoli de wide van Malik rustig laten lopen. Het was de run die nodig was voor de dubbele winst. Beide armen in de lucht verzuchtte Tikolo “Dat ik dit nog een keer mag meemaken”, schaterde hij het uit, maar hij moet ook weten dat Kenia’s kansen op kwalificatie uiterst gering zijn. Zij verloren zowel van Namibië als van Papoea Nieuw Guinea, die zich ook uit de groep van Nederland plaatsten. Uit groep A komen Hong Kong, Verenigde Emiraten en Schotland naar de Super Six.