In memoriam Jan Hoep (1938-2022) - Cricket Club Bloemendaal

In memoriam Jan Hoep (1938-2022)

In memoriam Jan Hoep (1938-2022)

17 mei 2022 23:00


Eind april ging ik met Gijs de Jong op bezoek bij Jan. Want wij hadden gehoord dat na 2 jaar lichamelijk ongemak nu ook de gevreesde ziekte zich gemanifesteerd had. In zijn huis in Winkel, een plaatsje ver verscholen in het Westfriese land, troffen wij een opvallend montere Jan; “physically very weak, but mentally very strong and still conducting the match”, was wat wij onze club- en andere cricketgenoten konden melden.

Jan_Hoep.jpg


Jan was een groot liefhebber van het spelletje. De basis werd gelegd in Zuid-Afrika, waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht. Elke cricketer in Nederland die Jan gekend heeft, kent ongetwijfeld ook zijn groene jasje van de Pretoria Boys High School dat hij nog steeds met grote trots droeg.

Als twintiger kwam Jan terug naar Nederland, natuurlijk naar West-Friesland, want daar lagen de familie roots. Gezegend met 2 linkerhanden mocht hij het proberen in het aannemersbedrijf van zijn grootvader. Naar eigen zeggen heeft hij daar genoeg geleerd om uiteindelijk ook later goed te kunnen ‘knutselen’. Via een advertentie in een lokale krant kwam Jan erachter dat er in Alkmaar een net gestarte Cricketclub was die nog spelers zocht. Uiteindelijk heeft Jan daar van de mid-zestiger jaren tot 1980 gespeeld met bekende namen als Henk Rikse, Klaas Vervelde, de broers Rigbers, Auke Bloembergen en een jeugdige Eric Booij en Johan Scholvinck. 

Jan behoorde dus tot de eerste generatie 1e elftalspelers bij Alkmaar. Hij opende vaak met batten en bowlen. Ondanks het feit dat Alkmaar niet bijster hoog speelde, ergens wat heden ten dage tussen OVK en 2e Klasse zou zijn, werden er geen echt hoge totalen gescoord. De century (114 runs) is dus opvallend te noemen. De 3 hattricks wat minder, want Jan was een geslepen bowler die precies wist wat hij wanneer moest gooien.

In 1987, toen Alkmaar min of meer ophield te bestaan, meldde Jan zich aan bij SGS voor wie hij vele wedstrijden speelde en vaak ook in de 3e inning een ware gangmaker was. Altijd mooie anekdotes en nooit verlegen om een woordje. Jan had het er vaak over dat het mooie van English Public Schools was dat het vak ‘public speaking’ onderdeel van het onderwijs was. Zijn voordracht in het West-Fries tijdens de SGS jubileum receptie in 2004 op ACC zal menig aanwezige zich nog herinneren.

Op clubniveau speelde Jan nog een tijd voor de Veteranen van Excelsior. Daar speelden nog wat bekenden van hem. Als liefhebber nam hij de enorme afstand van woonplaats naar pitch voor lief. 

Het zal rond 2010 geweest zijn dat Jan aanmonsterde bij Bloemendaal. Hij had altijd wel een gevoel gehad dat de kakkineuze Bloemendalers niet zo goed bij hem zouden passen maar Bart Schotte was wel OK. Gelukkig bleek het met het kakkineuze wel mee te vallen en waren er een hoop andere leden eigenlijk ook wel OK. Ik denk dat Jan in de tien volgende seizoenen zomaar 100 wedstrijden gespeeld heeft voor het 3e, de ZAMIs, het village-team en in ‘the halfway trophy’. Vrijwel elke wedstrijd wickets nemend en soms als het echt belangrijk was het wicket zo lang mogelijk aan zich houdend. Voor het ZAMI-team was er niets leukers dan Jan als staart bowler naar voren te schuiven om de batting staart van de tegenstander op te ruimen. Vaak had hij hiervoor niet meer dan 3 overs nodig. Vermist het veld zich aan zijn aanwijzingen hield.

Jan vond het leuk om samen met Bart Schotte en Claas van Hees een beetje op de club te klussen. Ook naar eigen inzicht. Iedereen weet zich het plotseling stemmig grijs gebeitste buiten meubilair nog wel te herinneren. Hij kon zich gruwelijk ergeren aan het gebrek aan respect voor materiaal en meubilair op Bloemendaal en wilde ons die boodschap tijdens ons laatste gesprek ook niet onthouden. Waarvan akte!

Jan will be very much missed. One of life’s great characters.

Arnoud Bernelot Moens

Samenkomst ter herdenking aan Jan’s leven:
Vrijdag 20 mei 2022 om 13.30 in de kerk van Callantsoog
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!