In memoriam; W.P.Boers (1959-2022), Lid van Verdienste

In memoriam; W.P.Boers (1959-2022), Lid van Verdienste

1 juni 2022 13:15


Wij ontvingen het uitermate trieste bericht dat op maandag 30 mei ons Lid Van Verdienste W.P.Boers overleden is. Binnen onze vereniging en ook de cricket-, hockey- en schutters wereld stond hij bekend als ‘W.P’, slechts weinigen zullen zijn echte voornamen gekend hebben. W.P. sloot zich in het begin van de 80-er jaren aan bij het roemruchte 3e elftal van de CC Bloemendaal , een bij elkaar geraapt ‘zooitje’ van Amsterdamse studenten, hockeyers en doorstromende jeugd. Een kleurrijk team dat zich door de jaren heen min of meer zelf leerde cricketen en met veel liefde voor het spelletje meerdere malen kampioen werd. Met de roemruchte wedstrijd tegen Purmerend uit als hoogtepunt.

Het was ook in die tijd dat contacten met de ‘Kicking Donkey’ gelegd werden. Een authentieke Engelse pub met een eigen team en de rondborstige eigenaresse Marge. Een ideale uitvalsbasis voor vele zomerse tours naar- en avonturen in Zuid-Engeland.

WP Broers

W.P. bowlde niet alleen daar een merkwaardige bal, weinig snelheid, weinig spin, maar meer een beetje ‘zwabberend’ en vaak ‘on the spot’. Het zag er niet echt spectaculair uit maar als change bowler altijd effectief. In 106 officiële wedstrijden waarvan 87 bowlend nam hij 87 wickets tegen 1387 runs. Een wicket gemiddelde van zo’n 16 runs, iets beter dan bijvoorbeeld Pim Kruyt jr., maar die nam meer dan 1000 wickets op een veel hoger niveau. W.P. zou de humor van deze volkomen oneigenlijke vergelijking overigens wel ingezien hebben. 

Al battend veel runs scoren was niet zijn favoriete bezigheid, wel kon hij als geen ander de deur dichthouden en daarmee betere batsmen steunen. Zo nu en dan ving hij ook nog wel eens een balletje. Al met al een voorbeeld van een nuttige en betrokken cricketer op recreatieniveau. 

 

Nuttig maakte hij zich ook bij de thuiswedstrijden van het Eerste die toen nog op ‘Zomerzorg’ gespeeld werden. De loop naar het clubhuis was vaak ver, dus laadde W.P. zijn oude Landrover vol met versnaperingen en daarmee kwam het Clubhuis naar het veld. W.P. Maakte toen deel uit van het Bestuur dat zich zeer ingespannen had voor de verhuizing naar het nieuwe Clubhuis aan de Donkerelaan, maar als gevolg van interne club strubbelingen vervroegd moest aftreden. Vrij snel daarna, vrij vroeg in leeftijd dus, hing hij, principieel als hij was, bat en legguards aan de wilgen en richtte zijn aandacht meer op het actief zijn achter de schermen buiten de Cricket Club. Commissielid en/of Bestuurder bij de HC Bloemendaal, schietvereniging de Vrijheid, de KNCB en de KNSA. 

W.P. werd bij de meeste van die verenigingen of sportbonden tot Lid van Verdienste benoemd. En dit in 2005 alsnog ook bij de CC Bloemendaal. Een mooi oevre en bijzondere prestatie!

 

Wat weinigen zullen weten is dat W.P. een fanatiek motorrijder was die graag het gas vol open trok op de Duitse autobahn. Een verrassende afwisseling naast de bejaarde Audi waarin hij zich dagelijks placht te vervoeren. 

Stille wateren hebben diepe gronden..... 

W.P. trad niet graag op de voorgrond, maar had, gevraagd, wel een duidelijke en vaak goed onderbouwde mening. Ook was hij zeer bekwaam in het vinden van een weg in het oerwoud van regeltjes en reglementen. Menig nieuw reglement werd dan ook pas ingevoerd wanneer het zijn bureau gepasseerd had. En als iemand dan die regeltjes overtreden had zat W.P. weer in de Commissie van Beroep om feit en regel op de juiste wijze te interpreteren.

Tussen 2014 en 2018 was W.P. weer voor de Cricket Club Bloemendaal actief als scorer voor het 1e team. Mooi in kleurtjes en bijna altijd kloppend. Fotootje van het scoreboek naar mij, want ik was weer beter in het invoeren in e-cricket. En Rob Spierenburg kreeg op tijd de cijfermatige onderbouwing voor een wedstrijdverslag op maandag in het Haarlems Dagblad. Bijna 30 jaar na in het roemruchte 3e weer uitstekend samenwerken dus, zij het nu buiten het veld. 

Samen met Jan Houwink bekommerde W.P. zich ook over het hoofdveld en vooral de pitch. Groot was zijn enthousiasme toen met behulp van het Arnold Maas Fonds een 27e hands motorwals aangeschaft werd. Met een 50 cc Honda motortje waarvan de carburateur het slecht deed. Lekker een beetje pielen en een nieuwe carburateur, voor 38 euro op internet gevonden, ingebouwd. En maar heen en weer rijden over de pitch tot elk geplet korreltje gravel op de plek lag die W.P. bedacht had. Ook de bejaarde TORO 1 grasmaaier kon op zijn warme belangstelling rekenen. Door de jaren heen zijn daarvan zo ongeveer alle onderdelen vernieuwd. Dankzij deze inzet en mechanisch improvisatie talent kon met beperkte middelen het hoofdveld telkens weer in top conditie gebracht worden. 

WP is slechts 63 jaar geworden, veel te jong natuurlijk. Aan de andere kant ben ik blij dat na zijn zware hersenbloeding begin December 2018 een nog langer en uitzichtloos lijden hem bespaard gebleven is.

 

Arnoud Bernelot Moens

 

NB: 

In samenwerking met Jan Willem Koch zal dit in memoriam de komende weken nog verder aangescherpt worden.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!